Alle projecten

Afgerond - Verkenning kansen Drenthepad

Het Drenthepad is het oudste streekpad van Nederland. Het pad is circa 329 kilometer, heeft 18 etappes met een dagroute en is het langste streekpad van ons land.

Onze ervaring is dat het Drenthepad relatief onbekend is, ook bij ondernemers. Daarom heeft Recreatieschap Drenthe na een themabijeenkomst vanuit het Wandelplatform Drenthe besloten tot een verkenning van de kansen die Drenthepad biedt voor toerisme en recreatie. Dit gezien de wandelsport aan populariteit wint (mede door corona) én uitermate goed past binnen de beleving van de Oerprovincie Drenthe.

drenthe family shoot cuno sjoerd 268 klein

Insteek en vervolg
De nadruk in de verkenning ligt op het in kaart brengen van de kansen voor informatievoorziening en promotie en eventueel laaghangend fruit qua productontwikkeling. De verkenning is in september 2022 opgeleverd en kan hier worden gedownload.

Samen met vertegenwoordigers van Nivon, Wandelnet, Marketing Drenthe, gemeenten en Provincie Drenthe wordt bepaald of en hoe de aanbevelingen uit het Drenthepad rapport kunnen worden opgevolgd.

Conclusie
De hoofdconclusie is dat de kwaliteit van het pad al prima is, maar dat het een podium verdient voor extra bekendheid en zichtbaarheid en dat er meer verbinding met ondernemers gemaakt kan worden. Met als doel dat meer wandelaars het pad gaan lopen met economische spin off voor de regio.

Aanbevelingen
De belangrijkste aanbevelingen zijn: het verbeteren van de bewegwijzering en bepaalde startpunten, alsook de online informatievoorziening. Daarnaast moet gewerkt worden aan de bekendheid van het Drenthepad bij bedrijven, inwoners en bezoekers. Advies is om in het kader van duurzaam toerisme gebruik van het pad te stimuleren zoveel mogelijk verspreid over de regio en over de seizoenen. Daarnaast is het advies om voor elke etappe een bijzonder kunstbankje te laten ontwikkelen door kunstenaars, geïnspireerd op het landschap.

Het advies is om te focussen op de bestaande Nederlandse langeafstandswandelaar, binnen de doelgroepen Inzichtzoekers en Verbindingszoekers. Wandelaars uit deze doelgroepen zijn vaak (groot) liefhebber van de natuur en het landschap en men is doorgaans niet op zoek naar veel reuring en drukte.

De doelgroep bestaande langeafstandswandelaars is enorm groot (1,2 miljoen langeafstandswandelaars in Nederland). Waarbij het aantal langeafstandwandelingen in Drenthe relatief heel klein is (2% van alle langeafstandwandelingen wordt in Drenthe gemaakt). Hiervoor geldt dat we in een relatief dunbevolkte regio wonen maar er lijkt hier wel winst te behalen. Kortom: er is nog een grote vijver met langeafstandswandelaars die bereikt en geïnteresseerd kunnen worden.

 

Deze website gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, als ook voor social media. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u hiermee akkoord.
Deze website gebruikt cookies. Doorgaan betekent akkoord.