Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Wandelknooppunten netwerken algemeen

Met de aanleg van wandelnetwerken, spelen we in op de behoefte van wandelaars om zelf op maat routes uit te kunnen stippelen.

Recreatieschap Drenthe ontwikkelt, realiseert en onderhoudt wandelknooppuntennetwerken door heel Drenthe. Met deze netwerken maken we het voor de wandelaar op een eenvoudige wijze mogelijk zelf een kortere of langere wandelroute op maat uit te stippelen. Het netwerk leidt de wandelaar bovendien langs de minder bekende maar schitterende plekjes van Drenthe. Bekijk de voortgang van de diverse wandelnetwerken onder het betreffende project. Het filmpje geeft uitleg over hoe het wandelknooppuntennetwerk werkt.

Aanleiding

Drenthe op een actieve manier verkennen is populair. Uit de landelijke Wandelmonitor blijkt dat wandelen de laatste jaren steeds populairder is geworden. Maar liefst 11 miljoen Nederlanders wandelen regelmatig. Dit komt neer op ongeveer 65% van de bevolking. Het Wandelnetwerk Drenthe sluit aan op de wandelnetwerken in de omliggende provincies en loopt langs horeca, attracties, musea en andere bezienswaardigheden. De toeristische aantrekkelijkheid van Drenthe wordt hierdoor vergroot. Je kunt als wandelaar het gebied gemakkelijk ontdekken en je komt  op plaatsen die je anders nooit had ontdekt. Het netwerk is daarom niet alleen voor toeristen aantrekkelijk, maar ook voor inwoners.

Stand van zaken ontwikkeling en aanleg wandelnetwerken

Het wandelnetwerk in de gemeente Aa en Hunze is in ontwikkeling. Zodra er ontwikkelingen zijn is dat op deze pagina te vinden.

Wil je nu al wandelen via het wandelnetwerk? Kijk dan hier voor het beschikbare netwerk in de omgeving. 

 

Het wandelnetwerk in de gemeente Assen is in ontwikkeling. Zodra er ontwikkelingen zijn is dat op deze pagina te vinden.

Wil je nu al wandelen via het wandelnetwerk? Kijk dan hier voor het beschikbare netwerk in de omgeving. 

Het wandelnetwerk in de gemeente Borger-Odoorn is helemaal klaar. Op vrijdag 8 oktober werd het netwerk officieel geopend door wethouder Nynke Houwing, gedeputeerde van de provincie Drenthe Henk Brink en voorzitter van Recreatieschap Drenthe Robert Kleine. 

Bekijk hier het nieuwsbericht over de opening.

Wil je wandelen via het netwerk in Borger-Odoorn? Koop je wandelkaart bij een van de lokale Tourist Info kantoren of plan je route hier online. Klik hier voor de kaart van dit wandelnetwerk.

Op 8 februari is op Drentse wijze het wandelnetwerk van Coevorden officieel geopend. Onder begeleiding van oermensen verrichtte wethouder Steven Stegen van de Gemeente Coevorden, voorzitter Bas Luinge van Recreatieschap Drenthe en gedeputeerde Henk Brink van de Provincie Drenthe de openingshandeling.

Bekijk hier het nieuwsbericht over de opening.

Alle drie de heren ontvingen een scherp stuk vuursteen van de oermensen waarmee ze vervolgens een stuk touw moesten doorsnijden, waarna er een leren lap kon worden verwijderd en er een knooppuntpaal van het wandelnetwerk tevoorschijn kwam.
Met de officiële opening en de voltooiing van het wandelnetwerk Coevorden is er bijna 600 kilometer wandelnetwerk bijgekomen binnen de provincie Drenthe. Dit betekent op en top wandelmogelijkheden voor de inwoners van de gemeente Coevorden en hun (toekomstige) toeristen.

De ontwikkeling van het wandelknooppunten netwerk in de gemeente Coevorden is uitgesplitst in twee fases.

Fase 1
De eerste fase beslaat het gebied in en rondom Sleen, Noord-Sleen, Oosterhesselen, Zweeloo, Aalden, Meppen, Gees, Geesbrug, Zwinderen, Wachtum, Erm en Dalen. Dit deel van het netwerk is inmiddels in gebruik.

Fase 2
De tweede fase van het wandelnetwerk beslaat het gebied in en om Coevorden, Dalerpeel, Dalerveen, De Kiel, ’t Haantje, Holsloot, Kibbelveen, Nieuwlande, Schoonoord Steenwijksmoer, Stieltjeskanaal, Wezup, Wezuperbrug en Zwinderen.

De wandelkaarten voor dit gebied zijn te koop bij de lokale Tourist Info kantoren. Klik hier om online je route te plannen.

Het wandelnetwerk in de gemeente De Wolden is helemaal klaar. De Wolden is de eerste gemeente in Drenthe met een gemeentedekkend netwerk. De idyllische dorpjes, de eeuwenoude essen, de bossen, heide en vennetjes vormen tezamen een prachtig decor van het wandelnetwerk.

Bekijk hier het nieuwsbericht over de opening.

Het wandelknooppuntennetwerk in De Wolden is uitgerold in drie fases. Het initiatief voor de realisatie van de laatste fase lag bij Johan van den Berg. Een werkgroep van vrijwilligers heeft, in overleg met de grondeigenaren en belangenorganisaties, de tracés van het netwerk bepaald. Recreatieschap Drenthe heeft de routeborden en palen geplaatst. Het wandelnetwerk is financieel mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, gemeente De Wolden, Stichting Ruinen 1865 en Recreatieschap Drenthe.

Het lokale ommetje in Berghuizen is onderdeel van het wandelknooppunten netwerk in De Wolden.

Wil je wandelen via het knooppuntennetwerk in De Wolden? Koop dan je wandelkaart bij een van de lokale Tourist Info kantoren of plan je route hier online.

Klik hier voor de kaart van fase 1 en 2 van dit wandelnetwerk. Klik hier voor de kaart van fase 3 van dit wandelnetwerk.

De wandelroute is uitgezet in het veld in het gebied Bargerveen. Het Naturpark Bargerveen is een grensoverschrijdend natuurpark volgens Duits concept in Zuidoost-Drenthe, het Eemsland en het Grafschaft Bentheim.

Het gebied is 160 km² groot, waarvan 134 km² in Duitsland en 26 km² in Nederland. Het Nederlandse deel bestaat grotendeels uit natuurreservaat het Bargerveen.

De wandelroute is uitgezet in het veld. Er zijn op dit moment nog veel werkzaamheden in het Bargerveen met kranen en trekkers, waardoor er tijdelijk enig ongemak is op de wandelroute. Er wordt nog een wandelkaart ontwikkeld van het Naturpark. 

Een gedeelte van het netwerk is al gerealiseerd en te bewandelen. Klik hier om je route online te plannen. 

Het wandelnetwerk in de gemeente Hoogeveen is in ontwikkeling. Klik hier voor het concept wandelnetwerk. 

Vanaf begin 2023 gaat de firma Folkersma Routing en Sign B.V. voor het Recreatieschap Drenthe aan de slag met het realiseren van het wandelknooppuntennetwerk in de gemeente Hoogeveen. Uiterlijk 01 april 2024 is het gehele wandelknooppuntennetwerk uitgerold in Hoogeveen. 

Klik hier om online je route te plannen met het al gerealiseerde netwerk.

Het wandelnetwerk in de gemeente Meppel is afgerond! 

Wil je wandelen via het netwerk in Meppel en de omgeving? Koop je wandelkaart bij een van de lokale Tourist Info kantoren of plan je route hier online.

Fase 1 beslaat het gebied rond Nijeveen
In het gebied zijn twee informatieavonden gehouden. Daarna wordt waarschijnlijk eind 2020 in het veld bepaald waar de palen met daarop de bordjes komen te staan. Het streven is om in 2021 de eerste palen te gaan plaatsen.

Fase 2 beslaat het gebied Meppel stad en de zuidoostkant
In het gebied wordt nog een informatieavond gehouden. Daarna wordt waarschijnlijk eind 2020 in het veld bepaald waar de palen met daarop de bordjes komen te staan. Het streven is om in 2021 de eerste palen te gaan plaatsen 

 

De ontwikkeling van het wandelknooppunten netwerk in de gemeente Midden-Drenthe is uitgesplitst in twee fases:

Fase 1

De eerste fase beslaat uit het gebied in en rondom Beilen, Westerbork, Witteveen, Orvelte, Mantinge, Wijster, Nieuw Balinge en Elp.

Bij de oplevering van fase 1 onthulde Mieke Damsma, burgemeester van Midden-Drenthe, de nieuwe wandelroutepaal.De Stichting Marketing en Promotie zorgt voor een wandelkaart met knooppunten in de Inspiratiekrant die in juli 2020 uitkomt. Klik voor het tracé van het wandelnetwerk in Midden-Drenthe. Op 22 juni 2020 is dit deel van het wandelknooppuntennetwerk opgeleverd.

Klik hier voor de kaart van dit deel van het wandelnetwerk of plan je route hier online. 

Op 20 september 2019 opende wethouder Anique Snijders het eerste deel van het wandelknooppuntennetwerk in Midden-Drenthe.

Fase 2 beslaat het overige gebied van Midden-Drenthe
In dit gebied wordt het wandelknooppunten netwerk nog ontwikkeld.

Participant(en): gemeente Midden-Drenthe, provincie Drenthe en Recreatieschap Drenthe

Recreatieschap Drenthe voert in opdracht van de gemeente Noordenveld het project ‘Wandelknooppuntennetwerk Noordenveld fase 1’ uit (fase 2 is in ontwikkeling). In dit project leggen we een wandelnetwerk aan met genummerde knooppuntpalen dat zoveel mogelijk gaat over (onverharde) wandelpaden en rustige wegen. Het netwerk maakt het voor de wandelaar mogelijk om zelf routes op maat te maken.

Wandelknooppuntennetwerk Noordenveld fase 1
Fase 1 bestaat uit tracés in en bij Veenhuizen, Norg, Peize-zuid, omliggende dorpen en buitengebied. Raadpleeg hier de kaart van het Wandelknooppuntennetwerk Noordenveld fase-1. Na plaatsing van alle palen en borden van fase 1 in het veld (naar verwachting medio 2022) worden de knooppuntnummers ook zichtbaar gemaakt op de online wandelplanners voor recreanten zoals  de planner van Wandelnet.

Ontdek hier de eerste wandelknooppuntenroute in Noordenveld die je al kunt volgen. De palen en borden van deze route op basis van knooppunten zijn inmiddels geplaatst in het veld.

Wandelknooppuntennetwerk Noordenveld fase 2
In mei 2022 starten we met het project Wandelknooppuntennetwerk Noordenveld fase 2. Deze fase richt zich op het realiseren van een wandelnetwerk in de rest van de gemeente Noordenveld: Peize (noordzijde), de Onlanden, Roden, Nieuw-Roden, Een, Een-West en de andere omliggende dorpen en buurschappen en buitengebied.

Voor meer informatie over beide projecten kan je contact opnemen met Ingeborg de Groot via 0521 – 593 210 of info@recreatieschap.nl.

De conceptkaart van fase 2 vind je hier.

Plan je route hier online. 

Het wandelnetwerk in de Frieze gemeente Ooststellingwerf is afgerond! 

Wil je wandelen via het netwerk in Ooststellingwerf? Koop je wandelkaart bij een van de lokale Tourist Info kantoren of plan je route hier online. 

Het wandelnetwerk in de gemeente Tynaarlo is in ontwikkeling. Wil je nu al wandelen via het wandelnetwerk? Kijk dan hier voor het beschikbare netwerk in de omgeving.  

Het wandelnetwerk in de gemeente Westerveld is afgerond!

Wil je wandelen via het netwerk in de gemeente Westerveld? Koop je wandelkaart bij een van de lokale Toerist Info kantoren of plan je route hier online.

Wethouder en Iwan

Denkt u mee over nieuwe tracés wandelnetwerk Dwingeloo?
Recreatieschap Drenthe roept inwoners op mee te denken over de tracés van dit nieuw aan te leggen wandelnetwerk in en rondom Dwingeloo. Niemand anders dan de eigen inwoners kennen de mooiste plekken en paden. Bovendien zijn zij straks ook de gebruikers. 

Algemene informatie over de drie fases van het wandelnetwerk in Westerveld

Fase 3 van Westerveld (Dwingeloo) beslaat het gebied Lheebroek, Lhee, Eemster, Leggeloo, Dwingeloo, Ansen en Wittelte (gereed)
Er is een projectgroep gevormd en Recreatieschap Drenthe heeft van de grootgrondeigenaren toestemming gekregen om in hun gebieden het wandelnetwerk aan te mogen leggen.

In dit gebied zijn al lokale ommetjes en met de groep die dit organiseert, is intensief contactgeweest en dit heeft geresulteerd in een prachtig wandelnetwerk.

Fase 1 beslaat het gebied Havelte, Uffelte, Wilhelminaoord, Frederiksoord en Vledder (gereed)
Het wandelknooppunten netwerk is klaar. Dit betekent concreet dat de palen met de bordjes met nummer en de kleine tracébordjes zijn geplaatst in het veld. De wandelkaarten zijn gedrukt en beschikbaar via de Tourist InfoPunten (TIP).

Klik hier voor een kaart van dit deel van het wandelnetwerk.Bij de tip kantoren kunt ook een kaart kopen. Daarnaast kunt op verschillende sites, zoals die van wandelnet digitaal het wandelnetwerk vinden.

Op 28 november 2018 plaatsten gedeputeerde Henk Brink en Jelle de Haas, wethouder van de gemeente Westerveld, de eerste paal in Frederiksoord als start van het wandelknooppunten netwerk in de gemeente.

Hoe werkt het

Met het wandelnetwerk bepaalt de wandelaar zelf waar en hoe lang gewandeld wordt. De route kan gestart worden vanaf elk genummerd knooppunt. Op de kaart of via de knooppuntenplanner op www.wandelnet.nl zijn de verschillende knooppuntennummers terug te vinden. Ter plaatse staat een knooppuntpaal. Hierop is een kaartje bevestigd van de omgeving met vermelding van de nabijgelegen knooppunten. De keuze in welke richting men wil wandelen wordt hier gemaakt. De wandeltracés tussen de knooppunten in zijn bewegwijzerd met witte bordjes met bruine pijlen. Bij het volgende knooppunt wordt weer de keuze gemaakt in welke richting men de route wenst te vervolgen.

Tracé

De wandeltracés van het wandelnetwerk worden ontwikkeld door Recreatieschap Drenthe. Hierbij proberen wij bestaande wandelroutes zoveel mogelijk te integreren in het wandelnetwerk of op den duur op te heffen. Vervolgens bespreken wij het concept-tracé met de betreffende gemeente en de lokale belangenverenigingen. De voorstellen van de gemeente en deze verenigingen worden in het tracé meegenomen. Bij de ontwikkeling kiezen wij zoveel mogelijk voor gras, zand- en schouwpaden. Deze paden liggen op terrein dat eigendom is van gemeenten, waterschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap en provincie Drenthe. Om het netwerk aantrekkelijk te maken, leggen we het tracé ook aan over particulier terrein.

Toestemming

In het filmje vertelt particuliere grondeigenaar en melkveehouder Wout van Dalfsen, zijn positieve ervaringen met het wandelnetwerk over zijn grond. Wij kunnen namelijk alleen met instemming van grondeigenaren een aantrekkelijk wandelnetwerk realiseren. Alle grondeigenaren worden hiervoor schriftelijk benaderd. Ook organiseren wij inloopbijeenkomsten waarbij we informatie geven en persoonlijk afspraken maken met particuliere grondeigenaren. Bij toestemming nemen wij de eventuele voorwaarden of bijzondere aandachtspunten van de grondeigenaar in acht. De grondeigenaar verleent toestemming voor: het plaatsen en onderhouden van de bewegwijzering van het wandelnetwerk en het betreden en bewandelen van zijn grond. De grondeigenaar behoudt te allen tijde het recht de toestemming in te trekken. Ook als het netwerk reeds geplaatst is op zijn grond.

Plaatsing en onderhoud

De bewegwijzering bestaat uit knooppuntenbordjes op een kunststof paal van 20 x 20 x 150 cm (bovengrondse hoogte van 75 cm). En uit tracébordjes op een paaltje (10 x 10 x 120 cm) of plank (4 x 15 x 150 cm). De kleurstelling is bruin en wit. Tijdens de plaatsing wordt zorgvuldig omgegaan met de eigendommen en de belangen van de grondeigenaar. De plaatsing van de bewegwijzering wordt uitgevoerd onder leiding en verantwoording van Recreatieschap Drenthe. Daarbij wordt samengewerkt met gespecialiseerde bedrijven. Voor het onderhoud wordt samengewerkt met Landschapsbeheer Drenthe. Deze organisatie faciliteert en coördineert lokale vrijwilligersgroepen met hun werk in het landschap. Deze vrijwilligers zullen de controles en het onderhoud aan het wandelnetwerk verrichten. Het onderhoud van de paden zelf blijft de verantwoordelijkheid van de grondeigenaar. In sommige gevallen betekenen ook lokale vrijwilligersgroepen hier iets in.

Wandelknooppunt

Informatievoorziening

Het wandelnetwerk wordt onder de aandacht gebracht van wandelaars met een wandelkaart, op www.drenthe.nl , wandelnet.nl en op informatiepanelen in het betreffende gebied. Naast de kaart en informatie over het netwerk, wordt de wandelaar verzocht zich te gedragen als gast op het perceel van de grondeigenaar, eventuele hekken te sluiten en geen afval achter te laten. Honden dienen aangelijnd te blijven nabij weilanden, op schouwpaden en in gebieden waarbij dit door de eigenaar is aangegeven. Wanneer honden helemaal niet welkom zijn op een bepaald perceel, dan wordt dit aangegeven op de kaart. Wandelen via het wandelnetwerk is te allen tijde op eigen risico.

Samenwerking

De wandelnetwerken worden onder leiding van het Recreatieschap ontwikkelt, maar hiervoor werken we uiteraard wel samen met diverse organisaties uit de omgeving van het netwerk: gemeenten, lokale belangenorganisaties, terrein beherende organisaties en ondernemers.Op vrijdag 11 maart 2022 hebben de Drentse gedeputeerde Henk Brink en de Drentse wethouders recreatie en toerisme hun intentie uitgesproken om gezamenlijk te komen tot een dekkend Wandelnetwerk Drenthe in 2024. Een aantal gemeenten heeft al flinke stappen gezet voor de uitrol en de gemeenten Borger-Odoorn en De Wolden zijn zelfs al helemaal klaar. Zowel de provincie als de gemeenten stellen hiervoor financiële middelen ter beschikking.

Aansluiting

Ook sluit het Drentse netwerk van wandelknooppunten aan op de netwerken in de naastgelegen provincies. Daarbij werken we nauw samen met de organisaties die in deze provincies het wandelknooppuntennetwerk aanbieden.

Ga naar de inhoud